- PVV-Kamerlid Gidi Markuszower is maandag gefotografeerd met een leesbaar formatiestuk.
- Het lijkt te gaan om een concept-hoofdlijnenakkoord, maar het is onduidelijk of dit een officieel formatiestuk is.
- Het tweede punt op het document is “het strengste toelatingsregime voor asiel en het omvangrijkste pakket voor grip […] ooit.”
- Lees ook: Geert Wilders wordt niet de nieuwe premier: alle 4 de partijleiders blijven in de Kamer
Het PVV-Kamerlid Gidi Markuszower is maandag gefotografeerd met een leesbaar formatiestuk, bij binnenkomst van de onderhandelingen. Het lijkt te gaan om een concept-hoofdlijnenakkoord, maar het is onduidelijk of dit een officieel formatiestuk is.
Bovenaan het document staat “Hoofdlijnenakkoord 2024 – 2028 van PVV, VVD, NSC en BBB”. Daaronder staan “bouwstenen voor doorbraken” opgesomd. Fotograaf Dirk Hol legde het document vast.
Op de eerste pagina van het stuk worden “concrete stappen” aangekondigd die de vier partijen zouden willen zetten. De eerste is een lastenverlichting van een nog nader te bepalen hoeveelheid miljarden euro’s, “gericht op werkenden met middeninkomens en voor werkenden in de knel”.
Het tweede punt is "het strengste toelatingsregime voor asiel en het omvangrijkste pakket voor grip [...] ooit." Deze zin wordt afgebroken door de hand van Markuszower, maar het is aannemelijk dat er "voor grip op migratie" staat.
Lees ook: Geboortecijfer verder omlaag in Nederland: bevolking groeit alleen door immigratie
Het derde punt gaat over woningbouw, infrastructuur en bereikbaarheid, en daaronder is nog het woord "zorg" te lezen.
Belangrijke thema's bij de formatie
De vier onderhandelende partijen willen "alle mensen in Nederland houvast en hoop" geven, valt te lezen in de inleidende woorden. "Niet alles is in één keer op te lossen, maar Nederland wacht op doorbraken", staat er verder.
In de regels daarna worden bestaanszekerheid, wonen, asiel en migratie, de toekomst van boeren en vissers, de betrouwbaarheid van de overheid en politiek, rechtszekerheid, goed bestuur en veiligheid genoemd als belangrijke thema's in de ogen van de opstellers.